facebook foto

Tips van de schoenmaker

In de afgelopen 39 jaar hebben wij veel kennis en ervaring opgedaan die wij graag met jou willen delen. Hieronder vind je tips en adviezen van de schoenmaker.

Wissel regelmatig van schoenen zodat deze kunnen ‘uitademen’.

Droog natte schoenen nooit bij de kachel of verwarming. Door hitte kan het leer uitdrogen.

Onderhoud uw schoenen regelmatig met een goed onderhoudsmiddel.

Gebruik een schoenlepel zodat ‘intrappen’ van de hiel wordt vermeden.

Gebruik schoenspanners die uw schoenen in het juiste model houden.

Gebruik vochtregulerende zolen indien je sterk transpirerende voeten hebt.

Ga vooral niet zelf schoenen lijmen! De lijm in onze branche is vele malen sterker en je loopt het risico dat zelf gelijmde schoenen niet meer door ons te repareren zijn, omdat de lijm zo hard is geworden dat we er niets meer mee kunnen.

Laat de schoenmaker beoordelen of kapotte schoenen nog te repareren zijn: zolen, hakken en onderkanten van berg- en sportschoenen kunnen worden vernieuwd. Kapotte oogjes, ritsen en binnenwerk kunnen worden vervangen. Een hielvoering aanbrengen is geen probleem. Na een grondige reinigingsbeurt kunnen de schoenen er weer tegenaan.

Laat de schoenmaker beoordelen of niet passend of ‘uit de tijd zijnde’ schoenen kunnen worden aangepast. Hij kan knellende schoenen vergroten of verbreden en ruime schoenen in een aantal gevallen passend maken en advies geven over het aanbrengen van een modern kleurtje.

Controleer jouw schoenen regelmatig, zodat je ze op tijd voor reparatie naar de schoenmaker kan brengen.

Vlekken op schoenen en kleding

Vlekken in leer en suède kun je als je geen Woly combi cleaner in huis hebt het beste reinigen met groene zeep en lauw warm water.

Vetvlekken

Heeft u vetvlekken, dep dan het vet weg met bijvoorbeeld keukenrol en strooi er dan zo snel mogelijk talkpoeder op. Deze poeder trekt zo veel mogelijk vet eruit en neemt het vet op. Goed laten drogen! Daarna reinigen met groene zeep of Woly combi cleaner.

Wist u dat wij suède Uggs die helemaal onder de vlekken zitten en bijna niet meer te reinigen zijn, poetsen met Palc schoenpoets. We smeren dan als ware de nerf dicht en kleuren op deze manier de schoen. De suède structuur is dan verdwenen en de schoen wordt glad leer. Ook handig bij vetvlekken die er niet helemaal uitgaan. Dit is een goedkope oplossing (potje kost € € 4,25), maar zeer effectief!

Zwarte strepen op uw schoen

Herken je dit probleem? Zwarte strepen op de zijkant van je schoen of op de hakken? De strepen kun je gemakkelijk verwijderen met een klein vingertje wasbenzine. Pak een oude poetsdoek en doe hier een klein beetje wasbenzine op. Je zult zien dat de zwarte strepen eraf gaan. Wees voorzichtig met het gebruik van wasbenzine en bij twijfel laat het over aan de ervaren schoenmaker. Na het gebruik van een kleine hoeveelheid wasbenzine reinigen wij meestal de schoenen met Woly Combi Cleaner om ze daarna te voeden met het juiste onderhoudsproduct.

Schoenen verven

Glad lederen schoenen kun je zelf gemakkelijk verven naar een andere kleur. Bij voorkeur van licht naar donker. Belangrijk is dat de schoenen eerst ontvet worden. Dit kan met een flesje leder cleaner. De cleaner verwijdert schoencrème en de finish laag, zodat de verf goed kan hechten aan het leer. Als dit droog is, kun je gaan verven. Je hebt de keuze uit verf met een kwastje of een spuitbus. Uiteraard de verf goed laten drogen en na poetsen met een schoen creme. De hele set (cleaner - verf - schoencreme) kun je hier bestellen.

Lijmen van schoenen

Wij raden het af om schoenen zelf te lijmen. De laatste jaren worden er schoenen geproduceerd die steeds moeilijker te lijmen zijn en zien wij steeds vetter materiaal. Dit vraagt om een extra sterke lijm die niet in de particuliere handel te verkrijgen is. Probeer je het toch zelf en laat het weer los, dan moeten wij de oude resten indien mogelijk verwijderen en betaal je extra. Lijmen kan al vanaf € 2,95 per schoen.

Bescherm uw doorgestikte zolen

De zolen van dames- en herenschoenen kunnen doorgestikt zijn van binnenuit. Je ziet dan onder de zool een stiknaad lopen. Wij adviseren deze stiknaad te beschermen met een dun, rubber bescherm zooltje. Je voorkomt dat de stiknaad door loopt en alle lagen los laten. Ook blijft de originele zool verder intact en voorkom je dat niet alles weg geschuurd hoeft te worden en een dikke zool wordt geplaatst. Kwaliteitsschoenen zoals Van Bommel en Van Lier hebben vaak een doorgestikte zool. Je hebt al een beschermzool vanaf € 17,95 per paar.